Nieuwe aanpak WMO Huishoudelijke Ondersteuning
Zoals eerder gemeld, heeft gemeente Eindhoven besloten tot een herziening en versobering van de huishoudelijke ondersteuning.
Dit is een omvangrijke operatie, immers ca 4750 verleende indicaties moeten worden omgezet. Bij de uitvoering blijkt er soms onzorgvuldig met de belangen van de gebruikers te worden omgesprongen.
Het plan:
- De gemeente verstuurt een brief aan iedereen, die van deze WMO voorziening gebruik maakt.
- De generalist van WIJEindhoven neemt met u contact op.
In dit contact beoordeelt de generalist of de eerder verleende indicatie nog noodzakelijk is. Indien de generalist concludeert, dat gegeven de omstandigheden een maatwerk-voorziening ten behoeve van huishoudelijke ondersteuning noodzakelijk is, wordt u gevraagd, van welke thuiszorgorganisatie u de hulp wilt ontvangen.
- Een medewerkster van de thuisorganisatie zal met u een afspraak maken om de werkzaamheden te inventariseren. Dit wordt vastgelegd in een ondersteuningsplan, dat door u en de medewerkster van de thuiszorgorganisatie wordt ondertekend.
- Het ondersteuningsplan wordt opgestuurd aan de gemeente. Indien akkoord verstrekt de gemeente een indicatie met als bijlage het ondersteuningsplan.
- Mocht u het niet eens zijn met de nieuwe indicatie, dan heeft u zes weken de tijd om daar tegen bezwaar te maken.
De praktijk:
- De brief blijkt niet aan iedereen te zijn verstuurd.
- In plaats van een gesprek met de generalist ontvangt u een telefoontje van de gemeente met het voorstel dat een medewerkster van de thuiszorg met u een gesprek heeft over een nieuwe indicatie voor de huishoudelijke ondersteuning.
- Na dit gesprek en het opstellen van het ondersteuningsplan, wordt zo snel mogelijk overgeschakeld op de uitvoering ervan. De thuiszorgorganisatie wacht dus niet op de formele nieuwe indicatie.
- Van de gesprekken wordt niets vastgelegd. Het ondersteuningsplan is het enige document.
Wat te doen:
- Mocht u worden gebeld: vraag dan om een gesprek met de generalist.
- Neem contact op met OVO (040 257 3832) en vraag hulp van een cliëntondersteuner.
- Oriënteer u, door navraag bij kennissen, bij welke organisatie u het beste hulp kunt afnemen.
- Vraag van het gesprek met de generalist een verslag. In Eindhoven is het niet gebruikelijk, dat een verslag van het gesprek wordt gemaakt.
- Bespreek met de medewerker van de thuiszorg uw wensen. Maak aantekeningen van wensen, die niet gehonoreerd kunnen worden. Vraag ook wanneer de nieuwe regeling ingaat en geef aan, dat u niet akkoord gaat met een start ervan voordat de nieuwe indicatie is verleend.
- De door u besproken wensen, die niet gehonoreerd worden zijn mogelijk van belang als u later bezwaar wilt aantekenen.
- Maak na ontvangst van de nieuwe indicatie binnen zes weken bezwaar. De cliëntondersteuner zal u hierbij graag behulpzaam zijn.
- Door bezwaar te maken kunt u zo mogelijk profiteren van gerechtelijke procedures, die thans worden voorbereid. Maakt u geen bezwaar, dan bent u akkoord gegaan met de nieuwe indicaties en zult u geen voordeel ervaren van mogelijke verbeteringen, op basis van gerechtelijke uitspraken.