Een nieuwe vooruitstrevende ontwikkeling binnen Vitalis Behandel Groep

logo_behandelgroep_21_02_mbvitalisartikeldec2016

Een nieuwe vooruitstrevende ontwikkeling binnen Vitalis Behandel Groep

Biofeedback en neuromusculaire elektrostimulatie (NMES)

 

Slikken lijkt de normaalste zaak van de wereld te zijn. Een gezond volwassen persoon slikt tussen de 800 en 2.400 keer per dag. Dit gebeurt zonder na te denken, vrijwel automatisch.
Terwijl het slikken een uiterst ingewikkeld proces is, het vraagt een complexe samenwerking tussen verschillende spieren waarbij timing, coördinatie, gevoel en spierkracht een belangrijke rol spelen. Wanneer dit proces wordt verstoord kan dit leiden tot slikproblemen, ook wel dysfagie genoemd.
Dysfagie kan door verschillende oorzaken ontstaan, zoals een beroerte en neurogene stoornissen, maar ook door het natuurlijke verouderingsproces. Slikstoornissen komen bij alle leeftijden voor. Met name bij ouderen wordt dysfagie een toenemend probleem. In verpleeghuizen verslikt ongeveer de helft van de cliënten zich. Dit kan leiden tot longontstekingen en levensbedreigend zijn. Daarnaast hebben slikstoornissen veel impact op de sociale situatie.
Vitalis Behandel Groep, vakgroep logopedie, kondigt met trots en als eerste in de regio Noord-Brabant een nieuwe therapie aan. CVA cliënten, intra – en extramuraal,  zijn welkom op locatie Vitalis Brunswijck om de behandeling van slikproblemen te optimaliseren.
De therapie bestaat uit verschillende onderdelen. Door het gebruik van biofeedback krijgt de cliënt visueel inzicht in het slikproces tijdens het uitvoeren van slikmanoeuvre doordat er plakkers op het strottenhoofd geplaatst zijn.
Neuromusculaire elektrostimulatie (NMES) is een methode waarbij spieren gestimuleerd worden door middel van korte elektrische impulsen. Deze therapie maakt het mogelijk om bepaalde beschadigde gebieden te ontlasten, zenuwweefsel te activeren en spieren samen te laten trekken. NMES is bedoeld als aanvulling op de traditionele sliktherapie met als doel: spieren beter en effectiever trainen en sneller herstel van de slikfunctie.
Door middel van verschillende onderzoeken is aangetoond dat de combinatie van traditionele logopedische therapie en NMES beduidend effectiever is dan alleen logopedische therapie of NMES. In diverse onderzoeken werd bij cliënten na een beroerte sterke verbetering van het slikproces gevonden.
Wilt u graag meer weten over biofeedback en NMES of uzelf aanmelden? Neem dan contact op met de vakgroep logopedie Vitalis Behandel Groep. Telefoonnummer: 040-2151757 of via logopedie@vitalisgroep.nl.

 

vitalisartikeldec-2016


* Realisatie Supportpunt Eindhoven in samenwerking met OVO *