Rode Kruis Eindhoven

Dagelijks contact met elkaar werkt!

 

Het Rode Kruis Eindhoven en omgeving (Eindhoven, Nuenen, Aalst/Waalre, Son & Breugel en Geldrop) geeft al 108 jaar ondersteuning aan bewoners in buurten en wijken. Niet alleen op het gebied van veiligheid en EHBO, maar ook met betrekking tot sociale hulpvragen. Een van deze bijzondere activiteiten die we ondersteunen is een zeer succesvolle Telefoon Contactcirkel.

 

De Telefoon Contactcirkel geeft aan mensen die niet dagelijks bezoek over de vloer krijgen en dus niet over een structurele sociale controle beschikken, de mogelijkheid om toch dagelijks contact te hebben met een ander lid van de contactcirkel. Deelnemers bellen elkaar elke ochtend, de cirkel wordt gestart en afgesloten door een dagleid(st)er. Het lijkt simpel en dat is het ook, maar met deze contactcirkels hebben tientallen ouderen dagelijks een praatje. Iedereen kan lid worden en deelname is gratis!

 

Elke contactcirkel heeft dagleid(st)ers die de deelnemers ondersteunen bij het rondbellen. De contactcirkel vraagt van elke deelnemer dus een minimale inspanning. Het gaat om het dagelijks bellen naar elkaar. Die paar minuutjes bellen geven een teken van leven aan de andere kant van de lijn en met dit dagelijkse contact houdt men dus grip op zijn of haar eigen leven en dat van anderen. Het is daarom belangrijk dat we deze contactcirkels blijven ondersteunen. Met de contactcirkels nemen mensen zelf actie om onderdeel uit te blijven maken van een sociaal netwerk. Zo houden ze grip op hun leven en kunnen ze zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen als het allemaal niet meer van zelf gaat.

 

Voor het organiseren van verschillende contactcirkels binnen de regio zijn we op zoek naar 2 tot 3 werkgroepleden. De werkgroepleden zorgen ervoor dat de 5 contactcirkels binnen de regio optimaal blijven functioneren. De werkzaamheden van de werkgroepleden kunnen grotendeels vanuit thuis worden gedaan.

 

Maatschappelijk een verschil maken!

Heeft u 2 uurtjes per week over voor het ondersteunen van deze maatschappelijk waardevolle activiteit? Of heeft u aanvullende vragen? Neem dan contact op met Gerard Koppenhol, tel. no. 040-2443311 of mail hem  gkoppenhol@redcross.nl . Wij zullen ervoor zorgen dat u als vrijwilliger een goede ondersteuning krijgt om het succes van de Telefoon Contactcirkel te kunnen blijven continueren. Wilt u eerst meer informatie over wat er allemaal van u verwacht wordt, dan kunt u ook op onze website kijken onder het kopje vacatures. http://www.rodekruis.nl/afdeling/eindhoven.

 


* Realisatie Supportpunt Eindhoven in samenwerking met OVO *