KUNSTBLOK – Artist in Residence bij Vitalis WoonZorg Groep

10 woonzorglocaties, 10 kunstenaars, 1 mobiel atelier en 1 spectaculaire hijskraan. Met deze ingrediënten laat Kunstblok zien dat kunst en zorg elkaar kunnen aanvullen en versterken. Na de eerste serie van 7 kunstenaars en designers is het van 24 april t/m 11 juni de beurt aan Architect Bob Graat.

 

BEWONER WORDT HUISARCHITECT
Architect Bob Graat (Boxmeer 1961) kreeg zo’n 15 jaar geleden te horen dat hij Parkinson heeft. Met zijn 56 jaar is hij veruit een van de  jongste bewoner van Vitalis. Ondanks zijn beperkingen blijft Bob architect in hart in nieren. Voor Kunstblok reden om hem te vragen om een artist in residence periode van 6 weken in te vullen. Zijn interessante observaties worden gekoppeld aan de mogelijkheden om binnen zijn vakgebied weer aan de slag te gaan. Misschien gekleurd omdat hij zelf bewoner is, maar juist daarom bijzonder en waardevol. Spannend ook voor  Kunstblok omdat de verwachtingen en resultaten ‘anders’ zullen zijn dan bij de eerste 7 artist in residence periodes.
Bob krijgt -indien nodig- back-up van architect Peter Hoesbergen en het Architectuurcentrum Eindhoven.

 

 

Met de resultaten van de werkperiode geven de deelnemers van Kunstblok hun visie op de maatschappij en de ouder wordende mens. Bob zegt hier zelf over: ‘Misschien zijn we als individu minder zelfredzaam, maar samen met anderen, die ook met beperkingen moeten leven, kunnen we best veel’. Misschien gaat mijn Kunstblokperiode meer om de mens die met een toenemende hoeveelheid beperkingen verder gaat met zijn leven.’

Bob Graat studeerde bouwkunde aan de TU/e werkte hij vanaf 1992 met zijn partners J. Kielen en K. Holzel onder de naam BV Architectuur en Stedenbouw aan uiteenlopende opdrachten. Hij ontwierp scholen, woningen en woonhuizen maar was ook betrokken bij de ontwikkeling van bijvoorbeeld gezondheidscentra.

 

KUNSTBLOK
Kunstblok is een reizend mobiel atelier. Twee jaar lang reist dit atelier langs de tuinen van de Vitalis WoonZorg Groep in Eindhoven. Kunstenaars en ontwerpers kunnen er een periode van zes weken werken.

7 Kunstenaars en designers hebben inmiddels een werkperiode in Kunstblok ingevuld:
Tjalke Bouma (Social design), Monique Priem (Sculpturen & video), Studio Toer (Interactief design),
Desiree Hammen (Freestyle handwerken), Gam Bodenhausen (Tekeningen), Monique Rutten (Tekenen en schilderen) en Toos Nijssen  (Schilderen & video).

Het op en neer geslingerd worden tussen het eigen kunstenaar¬schap en de soms keiharde realiteit van een verzorgingshuis. Het letterlijk wonen en werken tussen de bewoners van Tsjalke Bouma. Het indringende op de huid zitten van Monique Priem of het experimentele karakter van Studio Toer. Ontelbare lieve en bijzondere ontmoetingen. Stuk voor stuk eye openers die hebben geresulteerd in prachtig werk en soms ook in een blijvende samenwerking.

 

 

MEER INFORMATIE?
Wilt u meer informatie over KUNSTBLOK? Neem dan contact op met Maaike Mul,  m.mul@vitalisgroep.nl  tel: 06-23631148

 

Fotografie: Vincent van den Hoogen.


* Realisatie Supportpunt Eindhoven in samenwerking met OVO *