Column Mark van Roosmalen ‘Galant’

Als wij gaan fietsen dan komen we herhaaldelijk voor oversteekplaatsen waar wij voorrang moeten verlenen aan het naderende verkeer. Wij geven die voorrang omdat we daar belang bij hebben. Het spaart lever en botten om nog maar te zwijgen over mogelijke schade aan onze e-bikes. Wij wachten dus keurig op een hiaat in de stroom van auto’s en spoeden ons dan naar de overkant.

 

Nu is het zo dat met grote regelmaat een automobilist voor ons stopt terwijl de verkeerswet dat niet voorschrijft. Hij geeft ons voorrang en met een passend handgebaar nodigt hij ons uit gebruik van te maken van zijn geste. Tijdens de oversteek heffen wij de hand bij wijze van dank en zo scheppen wij een betere wereld.

 

Maar vrouwen stoppen alleen voor fietsers als het moet. En dan nog met een chagrijnig gezicht. Normaal gesproken gassen ze welhaast agressief door. Let er maar eens op. Ze hebben dat in hun hersenstam opgeslagen en wijken daar niet van af. Nu niet. Nooit niet.

 

Als ik zelf in de auto zit geef ik voorrang waar het maar kan. Oòk aan vrouwen. Of misschien zelfs wel meer, omdat tijdens het oversteken je een goed beeld krijgt van haar botstructuur. Zeker als het lente is en de lange broek niet mee mocht.

 

Wat ik dus wil zeggen is dat die vrouwen niet geëmancipeerd zijn en qua galantheid nog wat van de man zouden kunnen leren.

 

Het zou de vrouw sieren wat meer een heer in het verkeer te zijn.


* Realisatie Supportpunt Eindhoven in samenwerking met OVO *